Zanimljivosti

                                                                               HR/EN

Razne zanimljivosti vezane uz Stanku, koje vjerojatno niste znali:

 • PRVA NAPISANA PJESMA
  Počela je pisati poeziju kao devetogodišnjakinja, nadahnuta zaljubljenošću u svog kolegu iz razreda, Zorana.
 • NASTUP U KAZALIŠTU 
  Kao tinejdžerica bila je vodeći dio kazališne skupine ‘Pinklec’ iz Čakovca, u kojoj je napravila svoje prve glumačke korake.
 • NAGRADA NA GORANOVOM PROLJEĆU 
  Zbog vlastite nepažnje, 1981. na Natječaju za mlade pjesnike ‘Goranovo proljeće’, nije dobila ‘Nagradu Goran’ za mlade pjesnike za neobjavljenu zbirku pjesama (dobila je 1. nagradu na ‘Usmenom časopisu’ iste godine), i to samo zato što je u pismu uz rukopis poslan na natječaj pogrešno navela da su njezine pjesme kod jednog izdavača. Žiri ju je pozvao na razgovor, uz objašnjenje da joj želi dodijeliti Nagradu Goran, ali da ih zbunjuje ono što je navela u pismu, što ona nije zanijekala, jer su se njezine pjesme doista nalazile kod jednog izdavača, ali samo na provjeri rukopisa, što nije moralo značiti ništa u navedenom kontekstu. 
  Inače, nagrada je objavljivanje prve knjige, tako da je rezultat njezine nepromišljenosti bio taj da je za isti rukopis dobila drugu nagradu. Te je godine jedan od članova žirija bio Alojz Majetić.
 • PORIJEKLO PREZIMENA GJJURIĆ
  Gjurići – Cernik: U drugom popisu i u knjigama župe Franjevačke, u Cerniku, Đurići se spominju po prvi put 1760., kao Gjurich. Kako se Slavonija početkom 18. st. naseljavala katoličkim življem iz Bosne, pretpostavka je da su u tom valu došli i Đurići/Jurići, koje fratri, kao i druga prezimena, pišu latinskim pismom Gyurich. Gjurići su preko Mostara, uoči II svjetskog rata došli u Varaždin. Iz tog roda došlo je i do prelaska Đurića u Čakovec.
  Inače, porijeklo (prez)imena Gjurić (Đurić) dolazi od muškog imena Đuro + deminuti-vni nastavak IĆ, što znači Đurin sin. Gjurići potječu iz Stare Hercegovine, s planine Žabljak (današnja Crna Gora), od plemenite loze Radulovića. U raznim seobama Srba dolazili su do Vojne Krajine (današnja Hrvatska) i tamo u dugotrajnom procesu unija-ćenja postali katolici. Drugi dio obitelji je na prostorima Bosne primio islam, a jedan dio je i danas ostao pravoslavni (od njih vodi porijeklo Vladika zahumsko – hercegovački Grigorije).
 • BISKUP U OBITELJI
  Alojzije (Stjepan) Mišić (1859. – 1942.), biskup Mostarsko – duvanjski i Trebinjsko – mrkanski apostolski upravitelj od 1912. do kraja života, 1942., daljnji je Stankin rođak
  – ujak Stankinog djede Andrije Gjurića, iliti brat Stankine prabake). Alojzijeva sestra, Persa Mišić, bila pak je redovnica.
  Family tree
 • PRVA GLUMAČKA ULOGA
  Nakon što je 1988. Rajko Grlić u jednome časopisu vidio Stankin intervju i fotografije, pozvao ju je na audiciju za njegov film “Đavolji raj” (“That Summer of White Roses”). Toga se trenutka nalazila sa svojim dečkom u Grčkoj, no bila je sigurna da  će dobiti ulogu, i samo zbog toga je (nakratko) prekinula ljetovanje, otputovala u Hrvatsku na audiciju i dobila ulogu pjevačice Bijele ruže. Iza toga se vratila avionom natrag na Rodos. Glumila je zajedno s izvrsnim britanskim glumcima kao što su Rod Steiger, Alun Armstrong, Tom Conti, Susn George, Geoffrey Whitehead i mnogi drugi.
 • HOOPER 
  Stankin prvi pas zvao se Hooper, po američkoj serije ‘Hooperman’ iz 1987. Ime je odabrao Stankin tata, jer se zaljubio u psa glavnog lika Harryja Hoopermana, no premda psić nije bio mužjak, što je tek kasnije ustanovljeno, ostalo mu je muško ime i obraćalo mu se u muškom licu.
 • PAS KAO GLUMAC 
  Inače, Hooper je glumio je prvom Stankinom nagrađivanom filmu ‘Ubojite misli’ iz 2006.
 • ONLINE DNEVNIK
  Stanka je počela objavljivati svoj javni dnevnik još u počecima Interneta u Hrvatskoj, negdje početkom 1996. na danas već bivšoj web stranici (stankagjuric.com), koja je u to vrijeme bila rijetkost na našim prostorima, pa možemo reći da je njezino objavljivanje bilo preteča onog što danas nazivamo blog.
 • MODEL
  Njezino djelovanje kao modela započinje fotografiranjem kataloga, kalendara i plakata te izvedbama u reklamnim i glazbenim TV spotovima, a jedno vrijeme nosi i revije za modnu agenciju u Varaždinu.
 • JEDINICA
  Stanka je jedinica, ali ima dva starija polubrata; jednog iz očeva prvog braka, Tomislava, i drugog, mlađeg, Romana, iz očeve veze prije braka sa Stankinom majkom.
 • MLAĐI OD DVA BRATA 
  Kad joj je bilo samo četrnaest godina, na vlastitu inicijativu uspostavila je kontakt s mlađim od svoja dva polubrata, s kojim i dalje njeguje dobar odnos.
 • IME
  Nikad joj se nije svidjelo njezino ime, što na engleskom jeziku znači ‘break’.
 • PRVI KORACI
  Stanka je prohodala s 9 mjeseci.
 • UDAJA
  Još kao djevojčica odlučila je da se nikada neće udati jer je to vrlo važno za njezino pisanje.     
 • HOROSKOPSKI ZNAK
  Zbog datuma njena rođenja koji je 20. siječnja, oni koje zanima horoskop, misle da je rođena u znaku jarca, no to nije točno, jer vladavina vodenjaka započinje 20. siječnja popodne (Stanka je rođena u 9 navečer), dakle vodenjak je. Međutim u horoskopima koje nailazimo po časopisima, ali i drugdje, mnogo je jednostavnije dane kojima započinje ili završava određeni znak, predočiti na taj način, da se nepotrebno ne ulazi u detalje. Također, to isto ne znači da netko tko je rođen na početku određenog znaka, ima manje karakteristika istog, kao što se nerijetko misli, pa vam tako zapravo jedino astrolozi mogu dati odgovor na slične dvojbe, ako od njih zatražite da vam naprave tzv. natalni horoskop.                                           
 • OTAC
  Stankin je otac bio politički zatvorenik.   
 • OBJAVA KNJIGE U ITALIJI
  Stanka je 2018. sasvim slučajno saznala da ima knjigu objavljenu u Italiji još 1994., na talijanskom jeziku. Riječ je o knjizi ‘Ključarev san’ objavljenoj 1992. u Zagrebu. Navedenu knjigu nije nikome dala na prevođenje, pa ipak se dogodilo da je prevedena i štoviše objavljena. Vjerojatno nikada neće saznati kako se to dogodilo, tko je odlučio prevesti njezinu knjigu i platio tiskanje, a da joj to nije javio.