Zanimljivosti

                                                                               HR/EN

Razne zanimljivosti vezane uz Stanku, koje vjerojatno niste znali:

* PRVA NAPISANA PJESMA
Počela je pisati poeziju kao devetogodišnjakinja, nadahnuta zaljubljenošću u svog kolegu iz razreda, Zorana.

* NASTUP U KAZALIŠTU 
Kao tinejdžerica bila je vodeći dio kazališne skupine ‘Pinklec’ iz Čakovca, u kojoj je napravila svoje prve glumačke korake.

* NAGRADA NA GORANOVOM PROLJEĆU 
Zbog vlastite nepažnje, 1981. na Natječaju za mlade pjesnike ‘Goranovo proljeće’, nije dobila prvu nagradu za neobjavljenu zbirku pjesama, i to samo zato što je u pismu uz rukopis poslan na natječaj pogrešno navela da su njezine pjesme u tisku. Žiri ju je pozvao na razgovor, uz objašnjenje da joj želi dodijeliti prvu nagradu, ali da ih zbunjuje ono što je navela u pismu, što ona nije zanijekala, jer su se njezine pjesme doista nalazile kod jednog izdavača, ali samo na provjeri rukopisa, što nije moralo značiti ništa u navedenom kontekstu. No, takva je naša pjesnikinja: čuđenje u svijetu. 🙂
Inače, nagrada je objavljivanje prve knjige, tako da je rezultat njezine nepromišljenosti bio taj da je za isti rukopis dobila drugu nagradu.

From Večernji list 1981

From Večernji list 1981


* ZAŠTO GJURIĆ, A NE ĐURIĆ?
Gjurići ̶ Cernik, 18. st.
U drugom popisu i u knjigama župe Franjevačke, u Cerniku, u Đurići se spominju po prvi put 1760., kao Gjurich. Kako se Slavonija početkom 18. st. naseljavala katoličkim življem iz Bosne, pretpostavka je da su u tom valu došli i Đurići/Jurići, koje fratri, kao i druga prezimena, pišu latinskim pismom Gyurich. Gjurići su preko Mostara, uoči II svjetskog rata došli u Varaždin. Iz tog roda došlo je i do prelaska Đurića u Čakovec
Inače, porijeklo (prez)imena Gjurić (Đurić) dolazi od muškog imena Đuro + deminutivni nastavak IĆ, što znači Đurin sin.
Gjurići, navodno, potječu iz Stare Hercegovine, s planine Žabljak(današnja Crna Gora), od.plemenite loze Radulovića. U raznim seobama Srba, dolazili su do Vojne Krajine(današnja Hrvatska) i tamo u dugotrajnom procesu unijaćenja postali katolici. Drugi.dio obitelji je na prostorima Bosne primio islam, a jedan dio je i danas ostao pravoslavni (od njih vodi porijeklo Vladika zahumsko – hercegovački Grigorije).

*PRVA GLUMAČKA ULOGA
Nakon što je 1988. Rajko Grlić u jednome časopisu vidio Stankin intervju i fotografije, pozvao ju je na audiciju za njegov film “Đavolji raj” (“That Summer of White Roses”). Toga se trenutka nalazila sa svojim dečkom u Grčkoj, no bila je sigurna da  će dobiti ulogu, i samo zbog toga je (nakratko) prekinula ljetovanje, otputovala u Hrvatsku na audiciju i dobila ulogu pjevačice Bijele ruže. Iza toga se vratila avionom natrag na Rodos. Glumila je zajedno s izvrsnim britanskim glumcima kao što su Rod Steiger, Alun Armstrong, Tom Conti, Susn George, Geoffrey Whitehead i mnogi drugi.

*HOOPER 
Stankin prvi pas zvao se Hooper, po američkoj serije ‘Hooperman’ iz 1987. Ime je odabrao Stankin tata, jer se zaljubio u psa glavnog lika Harryja Hoopermana, no premda psić nije bio mužjak, što je tek kasnije ustanovljeno, ostalo mu je muško ime i obraćalo mu se u muškom licu.

* PAS KAO GLUMAC 
Inače, taj isti pas Hooper glumio je  prvom Stankinom nagrađivanom ‘Ubojite misli’ iz 2006.

* ONLINE DNEVNIK
Stanka je počela objavljivati svoj javni dnevnik još u počecima Interneta u Hrvatskoj, negdje početkom 1996. na danas već bivšoj web stranici (stankagjuric.com), koja je u to vrijeme bila rijetkost na našim prostorima, pa možemo reći da je njezino objavljivanje bilo preteča onog što danas nazivamo blog.

*MODEL
Njezino djelovanje kao modela započinje fotografiranjem kataloga, kalendara i plakata te izvedbama u reklamnim i glazbenim TV spotovima, a jedno vrijeme nosi i revije za modnu agenciju u Varaždinu.

*JEDINICA
Stanka je jedinica, ali ima dva starija polubrata; jednog iz očeva prvog braka, Tomislava, i drugog, mlađeg, Romana, iz očeve vanbračne veze.

* MLAĐI BRAT 
Kad joj je bilo samo četrnaest godina, na vlastitu inicijativu uspostavila je kontakt s mlađim od svoja dva polubrata, s kojim i dalje njeguje dobar odnos.

* IME
Nikad joj se nije svidjelo njezino ime, što na engleskom jeziku znači ‘break’.

* UDAJA
Još kao djevojčica odlučila je da se nikada neće udati jer je to vrlo važno za njezino pisanje.     

* HOROSKOPSKI ZNAK
Zbog datuma njena rođenja koji je 20. siječnja, oni koje zanima horoskop, misle da je rođena u znaku jarca, no to nije točno, jer vladavina vodenjaka započinje 20. siječnja popodne (Stanka je rođena u 9 navečer), dakle Stanka je vodenjak. Međutim u horoskopima koje nailazimo po časopisima, ali i drugdje, mnogo je jednostavnije dane kojima započinje ili završava određeni znak, predočiti na taj način, da se nepotrebno ne ulazi u detalje. Također, to isto ne znači da netko tko je rođen na početku određenog znaka, ima manje karakteristika istog, kao što se nerijetko misli, pa vam tako zapravo jedino astrolozi mogu dati odgovor na slične dvojbe, ako od njih zatražite da vam naprave tzv. natalni horoskop.                                           

Stanka as a child

Stanka as a child

* OTAC
Stankin je otac bio politički zatvorenik.